Deep Democracy
Deep Democracy is voor mij een filosofie, meer dan een methode die Myrna en Greg Lewis hebben ontwikkeld (The Lewis Method) op basis van het gedachtegoed van Arnold Mindell. Ik ben gecertificeerd facilitator Deep Democracy geworden omdat ik de complexiteit, maar ook de mogelijkheid die groepen en teams hebben waanzinnig fascinerend vind! Sinds 2022 ben ik preferred supplier voor het geven van Deep Democracy trainingen en als facilitator bij het Leer-en Ontwikkelplein (samenwerkingsverband tussen de Ministeries van OCW, SZW en VWS). Ook geef ik workshops Deep Democracy, onder andere bij De Baak.
Waar mensen samenwerken is er altijd wel ‘gedoe’. Naast het gedoe zijn er ook vooral mogelijkheden en mijn overtuiging (maar ook ervaring) is dat die mogelijkheden helaas vaak blijven liggen. Zonde van de kennis, talenten en motivatie van de individuen! De opleiding heb ik tussen 2018 en 2020 gevolgd bij Human Dimensions, beter bekend als de ‘school’ van Jitske Kramer.
Bron:
Wat is Deep Democracy?
Heel kort uitgelegd wil de methodiek inclusiviteit bereiken. Dat wil zeggen dat er besluitvorming of beleid wordt gemaakt waar iedereen invloed op kan uitoefenen, zodanig zodat iedereen, maar dan ook echt iedereen, zich gaat scharen achter de keuze die collectief gemaakt wordt. Niemand komt alleen te staan. Met als resultaat dat besluiten ook daadwerkelijk geïmplementeerd worden en uitgevoerd, door iedereen. De diepliggende gedachte erachter, en dat maakt dat het voor mij meer een filosofie is dan alleen een methode, is dat wat in een individu leeft, ook in een groep leeft. En: andersom ook: wat in de groep leeft, leeft ook in het individu. Alleen wordt dat wat er leeft heel vaak niet benut, blijft het ‘onder water’ waardoor een besluit te vaak te kort door de bocht genomen wordt. Met als resultaat dat dit besluit als een boemerang terugkomt: we hebben toch X afgesproken, waarom lukt X ons dan niet?
Deep Democracy is daarmee een geweldige manier om bijvoorbeeld teams en afdelingen verder te helpen bij hun samenwerking of verzelfstandiging.
Bron:
Samenvatting:
Inhoud: Versterken onderling tussen collega’s, zelfstandige keuzes maken als team of afdeling, onderlinge samenwerking verstevigen, inclusiviteit met elkaar bereiken.
Niveau: Voor ieder niveau
Studiebelasting: geen
Studiemateriaal: geen
Doelstelling: Als team of afdeling een geheel worden, betere besluitvorming, dat wat leeft binnen teams of groepen op een positieve manier boven tafel krijgen.
Prijs: Op aanvraag