Trainer en (Team)coach

Sinds 2006 ben ik fulltime werkzaam als opleider en trainer. Opdrachtgevers waar ik meer dan regelmatig voor gewerkt heb zijn onder andere: De Baak, het Opleidingsinstituut DJI, Het Leer-en Ontwikkelplein (Ministerie van OCW, SZW en VWS) en FocusAcademy.

Sinds oktober 2019 ben ik een door de St!r gecertificeerd teamcoach. In 2020 heb ik level 4 van Deep Democracy afgerond. In 2022 heb ik een verdiepingsopleiding tot teamcoach doorlopen die door de ICF geaccrediteerd is. Soms coach ik individueel, waarbij ik gebruik maak van het Strategisch Coach model van Maarten Kouwenhoven. Wanneer dat mogelijk is zet ik filmfragmenten in als positief voorbeeldgedrag of als te bespreken onderwerp voor een individuele sessie. Ik werk daarbij oplossingsgericht.

Thema’s waar ik als trainer aan werk zijn onder andere: de rol van leidinggevende, efficiënter en makkelijker leidinggeven met behoud van relaties (kunnen verbinden), persoonlijk leiderschap en ontwikkeling, resultaat gericht werken, invloed vergroten, feedback geven, profileren en medewerkersgesprekken.

Bij Teamcoaching gaat het over de vraag van het team, waarbij het team zelf aan het werk gaat; ik faciliteer als coach en begeleid het proces. Met ieder teamlid heb ik een intakegesprek waarbij ik duidelijk de bedoeling van het traject contracteer. Daarnaast geef ik de leidinggevende van het team (wel of niet op afstand) een aparte rol en voer ik begeleidende gesprekken met hem/haar. 

Bij een teamcoach traject gaat het niet alleen om het ‘team’, maar ook om de doelen, de organisatie waarbinnen het team werkt en om de stakeholders. Kortom: het team én de omgeving daarbuiten. Het team benader ik daarbij als één geheel (systemische benadering). Afhankelijk van de vraag over teamcoaching en de grote van het team, kan ik voorstellen om een traject met twee teamcoaches te doen. Een traject bestaat minimaal uit 4 sessies.

Nieuwsgierig? Benader me voor een presentatie of om een gesprek… Ik reageer snel op op telefoon en email.

Deep Democracy

Sinds 2020 ben ik gecertificeerd facilitator Deep Democracy. Deep Democracy zie ik als een filosofie, meer dan als ‘een methode’ (‘the Lewis Method’). Ik ervaar deze opleiding als zeer complementair naast de twee opleidingen tot teamcoach die ik gevolgd heb. Deep Democracy geeft mij de mogelijkheid om als facilitator en als trainer zeer complexe situaties binnen een team dan wel groep op een positieve wijze te begeleiden. Met andere woorden: als facilitator maak ik gebruik van de volledige kennis (wijsheid) van de groep om tot een inclusief beleid dan wel besluitvorming te komen. Sinds 2022 ben ik preferred supplier voor het geven van Deep Democracy trainingen bij het  Leer-en Ontwikkelplein en geef ik Deep Democracy workshops voor De Baak.

Aarzel niet om vrijblijvend contact met me op te nemen als je meer wilt weten. Een vrijblijvend kennismakingsgesprek gaat je veel meer brengen dan alleen het lezen van deze teksten. Ik reageer snel op telefoontjes en e-mails.

Robin vat zelf zijn werkwijze samen als die van een ‘regisserende coach’, en dat is de spijker op zijn kop. Hij leeft zich goed in je leervraag, en in elke sessie in, en weet je met zijn brede en diepe ervaring heel to-the-point uit te dagen. Dat gebeurt op een vriendelijke, trefzekere en ook operationele manier, waarbij hij de lat hoog, maar nog binnen bereik legt. Dat laatste motiveert alleen maar nog meer om er overheen te springen.

Klaas Werkhorst – Sectorhoofd Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Ik heb vaak en veel met Robin mogen samenwerken. Hij is vriendelijk, vakkundig en veelzijdig. Hij beheerst, meer dan ik, het vermogen om krachtige feedback te doseren en zo te zorgen dat hij kan worden ontvangen. Hij combineert humor met ernst, lichtheid met diepgang en jeugdig met rijp. Van harte aanbevolen, dus.

Manfred van Doorn