Intervisie, Moreel Beraad, Praten over je Vak en Deep Democracy

Naast de gangbare vormen van intervisie waarvoor ik inzetbaar ben, ben ik door het Opleidingsinstituut DJI opgeleid als gespreksleider ‘Praten over je Vak’ en door het VUmc als gespreksleider ‘Moreel Beraad’.

Praten over je Vak is wat laagdrempeliger dan intervisie. Doel is om elkaar te versterken bij de dagelijkse complexe werkzaamheden en daardoor te werken aan de ontwikkeling van het vakmanschap in een veranderende omgeving. De deelnemers zijn de teamgenoten met wie je dag in dag uit samenwerkt en samen verantwoordelijk bent.

Praten over je Vak: voor wie?
Teams en leidinggevenden die willen leren van hun dagelijkse werkpraktijk en die willen investeren in het onderhouden en verdiepen van de samenwerking. Het gaat om een serie van bijeenkomsten. Na een aantal bijeenkomsten werpt de methode steeds meer vruchten af; een richtlijn is vijf bijeenkomsten per jaar met optimale tussenpozen van drie tot vier weken. Een sessie duurt twee uur. Een serie heeft als doel de methode over te dragen aan het team. Het team is niet groter dan 10 mensen tegelijk.

Moreel Beraad gaat over het bespreken van een dilemma. Bij een dilemma is er geen goede oplossing; de vraag gaat over een situatie waarbij gekozen moét worden maar geen van de keuzes voelt goed aan omdat er ook helaas schade bij de consequentie van de keuze hoort.  Niet alleen de klassieke ‘doe ik A of doe ik B vraag’ wordt besproken, maar ook andere mogelijkheden. Speciale aandacht gaat vervolgens naar: hoe beperk ik de schade bij de keuze die ik maak?

Moreel Beraad: voor wie?
Moreel Beraad is specifiek voor teams. De methode wordt veel ingezet bij zorg en onderwijs maar is ook heel goed toepasbaar in bijvoorbeeld een corporate omgeving.

Deep Democracy, klik daarvoor hier. 

Samenvatting:

Inhoud: Versterken onderling tussen collega’s, leren van elkaar aan de hand van casuïstiek uit de eigen praktijk, onderlinge samenwerking verstevigen, werken aan verzelfstandiging van teams.

Niveau: Voor ieder niveau

Studiebelasting: Voorbereiden eigen casus.

Studiemateriaal: geen

Doelstelling: Elkaar versterken in een snel veranderende omgeving die aanpassingen van de professional vragen.

Prijs: Op aanvraag